Servicekontroll …

29 juli, 2021 av Camilla

…direkt i mobilen är nu en möjlighet med Dimon.

Det är många fördelar med smarta tjänster som utvecklas för våra mobiler. Det gör livet enklare och mer lättarbetat vilket innebär att fastighetförvaltning kan moderniseras och erbjuda smarta sätt att förenkla arbetsdagen.

Dimon har fokuserat på fastighetens alla öppningar och som fastighetsförvaltare blir det smidigt att få, till exempel, en tidsstämpel när servicekontrollen är gjord, vem som utförde servicen på porten, vad som kontrollerades, resultatet och eventuella åtgärder. Allt sparas i portalen och skickas in via mejl om man så önskar.

Ring för en demonstration via Zoom eller Teams – 040-607 22 90. Vi visar hur smart och smidigt underhåll numera kan vara.

Är du intresserad?

Vill du beställa Dimon RTM™ till ditt företag eller bara ställa oss en fråga? Tveka inte att kontakta oss, vi pratar gärna med dig!